De Welsh Springer Spaniel is één van de acht Spaniëlvariëteiten. De oorsprong van het ras ligt in Wales (Groot-Brittannië) waar ook nu nog veel fokkers wonen. In 1953 kwam de eerste Welsh naar Nederland. Oorspronkelijk importeerde men vanuit het moederland t.b.v. de jacht. De Welsh Springer is een uitstekende jachthond die het wild "opstoot"; hij moet werken "onder" het geweer, d.w.z. op een afstand van max. 30 meter van de jager.
Rasinformatie
copyright: van Berkenstein
De Welsh Springer Spaniel is een middelmatig grote hond (teven ca. 46 cm. schofthoogte en reuen ca. 48 cm. schofthoogte) met een goed ontwikkeld spierstelsel en een flinke diepe borst en voorborst. Dit laatste maakt een grote longinhoud mogelijk en de Welsh is dan ook gebouwd op snelheid en uithoudingsvermogen. Qua karakter is de Welsh een fijne, vrolijke hond; nieuwsgierig en bij tijd en wijle behoorlijk eigenwijs. De meeste Welshen zijn echte kindervrienden en houden van een heerlijke stoeipartij op zijn tijd. Als hij de mogelijkheid krijgt zich uit te leven (bijv. een flinke lange wandeling in het bos of een lekkere renpartij) zal hij zich in huis rustig gedragen. Wanneer dit niet gebeurt en de hond zijn energie niet kwijt kan doet u de hond tekort en bestaat de kans op een nerveuze en onwillige hond. Al met al dus een vriendelijke, ideale huishond, die, mits goed opgevoed, zeer beslist een fijne huisgenoot en kindervriend zal zijn. Niet voor niets schaffen steeds meer Welsh- eigenaren een tweede Welsh aan, want: één Welsh is leuk, maar twee Welshen is echt fantastisch!
Net als de Engelse Springer Spaniël kan de Welsh worden gebruikt voor het werk vóór en na het schot. Op aanwijzingen van de jager gaan ze door dichte begroeiingen zoals braamstruiken en duindoorns. Om die reden ook werden de staartjes vlak na de geboorte gecoupeerd. Sinds de welzijnswet voor dieren is dit in Nederland officieel verboden vanaf 1 september 2001. Het werken na het schot is voor de Welsh meestal geen enkel probleem, want apporteren zit er als pup zijnde al in. Dat een Welsh graag "voor de baas werkt" maakt hem tot een geschikte kameraad, die zeer snel leert en altijd alert is.
Berkenstein
Welsh Springer Spaniels